Mi a Magyar Érdekvédelmi Egyesület hivatása?

Érdekvédelmi gyűjtőblog

Sokan tudhatják már, hogy létezik egy háttérerő ami minden erejével azon van, hogy a magyar népséget kiirtsák és ők lakhassák ezen Édenkertet amelyen minden igaz magyar él. Sajnos egy részét sikerült nekik megszerezni. Ezt a bukást nevezzük Trianon-nak aminek hallatán felháborodunk. A zsidók, arabok, amerikaiak és Európai Unió összes tagállama azon töri a fejét, hogy hogyan szerezze meg ezt a csodaföldet. Ma már a médiarendszerű agytompítással teszik ezt. Nem kell sokat tenned neked, mindössze csak olvasni egy kicsit mind innen, mint az említett honlapokból és a világ meg fog változni és ismét magyaroké lesz Magyarország!

Testvér- és társoldalaink

ajha.jpg

Kérdésed van? Tedd fel ide:

magyarerdek@indamail.hu

Friss topikok

Hirolvasó

Szaunázásról (kezdőknek)

2012.02.09. 13:46 :: Önellátó

 Hogy, hogy kerül ide ez az írás? Úgy, hogy a szaunázásnak az egészségre nagyon pozitív hatásai vannak. Fogalmazhatunk úgy is, hogy nemzet egészségügyi kérdés lenne, hogy minden családnál legyen kiépítve egy szauna. Azért, mert az össze megfázást, influenzát, torokfájást, lázat, és egyszerűbb téli megbetegedéseket a legtöbb esetben negyed óra, 20 perc alatt meg lehet gyógyítani vele. Így nem kellene azt a sok reklámozott, mérgező gyógyszernek beállított vegyszereket, drága pénzért megvennünk. Így nem lennének az emberek napokra, hetekre kiesve az életvitelükből a gyógyulás fázisa miatt. Egyik ismerős is mióta elkezdett szaunázni, azóta azt mondja, hogy nem volt beteg. Ha meg is fázott, akkor bement a szaunába és nemsokkal utánna jobban is lett. Nem lenne szükség a H1N1 szándékosan károsító védőoltásaira sem a szauna mellett.

Régen ezért is építettek izzasztó kunyhókat. Kölcsey is azért vakult meg az egyik szemére, mert amikor beteg volt, a kemencébe rakták be, hogy a hőhatás meggyógyítsa, és akkor pattant a szemébe egy szikra. Forrófürdővel, vagy takaró alatt izzadással is ki lehet váltani ezt a hatást, de azok nem olyan hatékonyak, mint a szauna.

A hőhatás miatt a szervezetben beindul a méregtelenítés, a vérkeringés felélénkül és így a beteg részekre, a vérrel együtt az életenergia is vissza áramlik, és a gyógyulás bekövetkezik. Orvosok között terjedt a hír, hogy ha valaki rákos betegen beül egy 41 fokos szaunába egy napra, akkor ezen hatások miatt még a daganatokból is képes kigyógyulni. Ezért lenne nemzet egészségügyi kérdés, hogy minden háztartásban legyen szauna. Kisebb helységeket is átlehetne alakítani szaunává, csak samot téglából kellene bele építeni egy kemencét és az szolgáltatná a hőt.

Pár dolog, amire oda kell figyelni, ha a szaunázában kezdők vagyunk:

Nézzük, mire kell figyelni, hogy az élmény kellemes és maradandó legyen. Mikor és hogyan kezdjünk neki az egészségünk érdekében.

A szaunázás alapszabályai cikkünkben részletesen leírtuk a szaunákban és környékükön lévő alapvető viselkedési és illem szabályokat, továbbá a használatával kapcsolatos fontos tudnivalókat. Így ebben a cikkben már ezzel nem szeretnénk tovább foglalkozni.

Abban az esetben, ha teljesen egészségesek vagyunk és eldöntöttük hogy egy pár órát szentelünk ennek az élvezetnek ,vagy akár egy teljes nyaralás alatt intenzíven fogunk szaunázni, akkor előtte nézzünk körül, hogy a választott helyen milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Ha konkrétan tudjuk, hogy milyen szaunát szeretnénk kipróbálni de nem tudjuk hol találhatunk ilyet, akkor regisztrált felhasználóinknak segítséget kaphatnak oldalunkon keresztül, ahol minden clubtagunk feltölti és véleményezi a feltöltött és általa kipróbált szaunákat, mind a szolgáltatás és a higiénia szempontjából.

Lehetőség szerint keressük azokat a helyeket, ahol a fürdőruha nélküli szaunázást részesítik előnyben. Ha szégyenlősek vagyunk ,akkor a kapott szaunalepedőbe csavarva eltakarhatjuk magunkat. Majd válasszunk ki mely szaunákban szeretnénk pihenni, milyen szolgáltatásokat akarunk kipróbálni. Ha konkrét céllal megyünk akkor fontos, hogy tudjuk melyik szauna mire jó és az egészséges embereknek meddig és hogy ajánlott a használata. Mindenképpen hagyjunk elég időt a szaunázásra, ha sietünk akkor kevésbé tudjuk élvezni a pihenés eme formáját. Betegségek kezelésénél vagy kiegészítő terápiához használva mindenképpen előzze meg egy orvosi konzultáció.

Ha minden feltétel adott és minden rendelkezésre áll, elég időnk is van rá, akkor nézzük most végig hogyan kezdjünk neki és mivel mennyi időt töltsünk el.

 

Előkészületek:

Levetkőzés

WC használat

Tisztálkodás, zuhanyzás és teljesen szárazra törölközés

Szükség és lehetőségek esetén lábmelegítő fürdő használata

 

Első szauna menet 8-12 perc, maximum 15perc. Szükség esetén kimehetünk közben zuhanyozni, de figyeljünk arra, hogy szervezetünk kb. 5-8 perc alatt melegszik fel, így minimum ennyit ki kell bírnunk az eredmény érdekében.

 

Légfürdő (légzés a szabad levegőn, lehetőleg kint az udvaron. Télen a legkellemesebb.)

Tusolás, lehetőség szerint minél hidegebb vagy egyre hidegebb vízzel.

Élményzuhany alatt kellemesebb.

Merülő fürdőzés (merülő medence használata)Jégkút (a bőr jéggel való bedörzsölése)

Lábmelegítő fürdő használata lehetőleg ülve.

 

Pihenés minimum annyi ideig mint amennyit a szaunában tartózkodtunk. Szükség esetén takarózzunk be és egész nyugodtan akár alhatunk is ( feltéve, ha horkolásunkkal nem zavarjuk a pihenőket) .Nagyon fontos, hogy kellő időt hagyjunk a szervezet regenerálódására, ne menjünk egyik szaunából a másikba ,ne kezdjünk elhamarkodottan a szaunamenetek ismétlésébe.

 

Végén.

Szükség esetén egy hosszabb pihenés

Felöltözködés

 Mi történik a felmelegedés és lehűlés alatt a testünkkel.

 

Melegedési szakasz

Emelkedik a test hőmérséklete bőr +10 fokkal belső hőmérséklet +1 fokkal

Anyagcsere gyorsabbá válik a bőrben, megkezdődik az izzadás salaktalanítás

Normalizálódhat a vérnyomás, javul a bőr vérellátása

Ellazulnak az izmok és megpihen a szellem

 

Lehűlési szakasz

A testhőmérséklet normalizálódik

A vér telítődik oxigénnel, javul a vesefunkció

Normalizálódik a szívverés, összehúzódnak az érfalak

Megélénkül a szellem átjár a frissesség érzése

 

 

Összességében:

 

Rövidtávon

Bőrtisztítás és sejtképződés megélénkül

Szervezetünk védekező képessége fokozódik, nő az ellenállás a fertőzésekkel szemben

Edződik a keringési rendszer a váltó fürdő által többször kivált tt hideg - meleg inger miatt az érfalak többször összehúzódnak és kitágulnak.

Élénkül az agyalapi mirigy és a mellékvesekének működése.

Általános közérzet javul, vegetatív idegrendszer jobb állapotba kerül

 

Hosszútávon

Légúti fertőzések elkerülése, esetleges megbetegedés lefolyásának csökkenése.

A vérnyomás és véreloszlás gyakorlás-működés edzése.

A bőr, a nyálkahártya és a légutak vérellátásának javulása

Szívkoszorúerek keringésének edzése

Bőrápolás (jobb mint a testápolók)

 

A szaunázás sokszor gyakorlást igényel általában 6-8 szaunázás alatt sikerül megismerni magunkat, kideríteni, hogy hol, melyik  magasságban és mennyi időn keresztül bírjuk és érezzük kellemesnek. Vegetatív idegrendszerünk állapotától is függ, hogy mikor mennyi ideig tudunk bent maradni és a forróságot elviselni. Ez az időtartam mindenkinél folyamatosan változik több szaunázással növelhető és a szervezet is szoktatható hozzá. Viszont tartsuk be a szaunamenetenkénti 8-12 percet de a legfontosabb, hogy ne maradjuk egy alkalommal sem tovább 15 percnél.

Kezdő szaunázók sokszor csak egy szaunamenetet csinálnak meg ,míg a gyakorlottabb szaunázók akár kétszer de általában háromszor fordulnak. Ennél többször hiába is ismételnénk már további gyakorlati haszna nem lenne csak még jobban kimerítené a szervezetet. Különösen fontos, hogy mikor befejeztük a szaunázást hazaindulás előtt várjuk meg míg teljesen vissza nem hűl testfelületünk és meg nem szűnik az izzadás. Ha ezt nem tartjuk be, akkor akár egy kiadós megfázással térhetünk haza.

Egyes betegségek esetében előfordulhat, hogy nem tudunk izzadni. Az olyan veleszületett hibák, amik az izzadságmirigyek hiányával járnak nagyon ritkán fordulnak elő. A leggyakrabban előforduló ok az izzadság elmaradására a túlzott nikotin szennyezés, ami még a bőr színelváltozását is okozza. Folyamatos szaunázással megtaníthatjuk a testünket az izzadásra és kimutathatóan folyamatosan nőni fog a kiválasztott veríték mennyisége. Kezdőként meleg lábfürdő segíthet a gyorsabb izzadás eléréseben.

Mennyi vizet érdemes a kövekre locsolni és mi  határozza meg?

A kövekre locsolt víz mennyiségét a szauna nagysága határozza meg, ez általában 10-15g / légköbméter (kb 1-1,5 dl) ehhez kell hozzákeverni ha akarunk illóolajat ami kimondottan erre a célra készült. A lényege, hogy miután vizet öntöttünk a kályhára erősebb inger éri bőrünket fokozottabb izzadásra kényszerítve. De figyeljünk a szaunában elhelyezett légnedvesség mérőre is. Igyekeztünk minden szaunatípusnál rovatainkban leírni az optimális relatív páratartalmat ,ezt ne lépjük túl mert kellemetlen érzést is okozhat.

Szaunázás után nem szükséges szappanos fürdőt vennünk, hiszen bőrünk teljesen megtisztult ledobtuk az elhalt hámsejteket, kitisztultak a bőr pólusai. Egy tiszta vizes langyos fürdő teljesen megteszi, ne szennyezzük azonnal újra vegyszerekkel és illatozó kölnikkel, ezzel ismét nehezítve bőrünk légzését. Bővebben a szaunaszeánsz rovatunkban olvashat erről.

A szaunameneteket egy nap maximum 3- 4 szer ismételjük meg figyelve arra, hogy a kellő pihenő legyen közöttük. Ha megtehetjük hogy rendszeresen járjunk szaunázni vagy rendelkezünk saját szaunával ,akkor típustól függően lehet naponta vagy hetente 3-4 alkalommal használni. Infraszauna használatát akár napi rendszerességgel is végezhetjük, míg finn szaunát heti 3-4 alkalomnál többször ne tegyük.

Minden szaunának megvan a feladata, figyeljünk oda rá, hogy egészségi állapotunknak megfelelő szaunát használjunk a megfelelő ideig. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérdezzünk, ha van szaunamester tőle, amennyiben ilyen végzettségü személy nem áll rendelkezésre akkor a fürdőmestertől.

Jó pihenést mindenkinek!

 

Kövess minket facebookon is!
Magyarok Érdekvédelmi Egyesülete
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarerdek.blog.hu/api/trackback/id/tr904083963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása